AKINSOFT WOLVOX SDK (Software Development Kit) programı sayesinde WOLVOX ERP programınızda kayıtlı bazı verileri XML olarak çıkartabilir veya farklı şekillerde oluşan XML (Extensible Markup Language) dosyasındaki verilerin WOLVOX ERP programına kaydedilmesini sağlayabilirsiniz. Oluşturulmuş XML dosyasını programa kaydedebilmeniz için XML dosyasının ekte indireceğiniz örnek formatlara uygun olması gerekmektedir. XML dosyasının ne şekilde oluştuğunun bir önemi yoktur. Ancak WOLVOX Programına veri yazabilmeniz için örnek formatlara göre oluşturulmuş olması şartı vardır.
Bağlantı Nasıl Sağlanır?
Öncelikle WOLVOX SDK programını bilgisayarınıza kurmanız gerekmektedir. Daha sonra programı açarak “Host” kısmına veri çekeceğiniz bilgisayarın IP numarasını (Localde çalışıyorsanız 127.0.0.1), Port alanına WOLVOX Kontrol Paneli programının güncelleme portunu, “Kullanıcı Adı” alanına sisteme giriş yapmak istediğiniz kullanıcı adını ve “Kullanıcı Parola” alanına ise kullanıcının parolasını yazınız. “Geliştirici Kodu” ve “Geliştirici Parola” alanlarına ise AKINSOFT tarafından size verilen kullanıcı adı ve parolasını yazınız. Daha sonra “Bağlan” butonuna basarak veritabanına bağlantı yapmayı sağlayınız.
Bağlantı kurulduktan sonra “Komut” alanından seçim yapmanız gerekmektedir.
Dışarıya Veri Aktarımı: WOLVOX ERP programında kayıtlı verileri XML olarak oluşturabilmeniz için “Komut” alanında yer alan ve XML post kısmına kadar olan alanların tamamını kullanabilirsiniz. Örneğin cari listesini seçebilirsiniz. Veri almak istediğiniz şirketin kodunu ve çalışma yılını ilgili alanlara yazınız.
Ek Şart (SQL): Bu alana veri çekeceğiniz tabloyla ilgili özel kriterler girebilirsiniz. Örneğin cari kartlar listesini alırken sadece grubu satıcı olan carileri aktarmak istiyorsanız, bununla ilgili sorgulama kodunu yazabilirsiniz.
Field List: Bu alanı veri çekeceğiniz tablo içerisinde yer alan bazı alanları kaldırmak için veya sadece belirttiğiniz alanı çekmek için kullanabilirsiniz. Örneğin cari kartlar listesinde sadece ticari ünvanı çekebilirsiniz.
WOLVOX ERP Programına Veri Yazma: WOLVOX ERP Programına oluşturduğunuz XML dosyasındaki verileri kaydedebilmeniz için “Komut” alanında XML Post altındaki alanları kullanabilirsiniz. Veri yazabileceğiniz tablolar burada belirtilmektedir. Veri yazmak için yukarıda da bahsettiğimiz gibi XML dosyasının ekteki dökümanda verilen örneklere uygun olması gerekmektedir.
Komut seçimi sonrasında XML dosyasını seçmek için “XML Yükle” butonuna basınız ve gelen XML dosyasını kaydetmek için ise “Rapor İste” butonuna basınız.
Ekrana gelen XML_POST_OK^MBLKODU=339 mesajı gönderilen verinin kaydedildiğini ifade etmektedir.
Not: SDK Sistemini kullanmaya başlamadan önce Arge departmanı ile görüşerek SDK lisansı açılmasını talep etmeniz gerekmektedir.
Sdk dokümanlar da gerekli detay bilgi mevcuttur. SDK sistemi hakkında teknik konular da AKINSOFT tarafından destek verilmemektedir.
Programımızda iskonto kısıtlaması yapabilmemiz için öncelikle stok 2 modülünün lisanslı olması gerekmektedir.Belli bir cariye yada cari grubuna belirlenen stok veya stok gruplarından iskonto oranları belirlenir, iskonto tanımları yapılmış olmalıdır.İskonto tanımları yapıldıktan sonra iskonto kısıtlama tanımlarını yapmamız gerekir
Yukarıdaki ekranda belirtildiği gibi cari grubumuza stok grubumuzun iskonto oranlarını belirledikten sonra iskonto kısıtlama tanımlamasına geçelim ;
İskonto kısıtlama tanımlama ekramıza geldiğinde ilk yapmamız gereken kullanıcı personelimizi belirlemektir.Daha sonra tek bir carimizi yada cari grubumuzu ( eğer belirlenmişse alt grubu/ara grubu / ili / seçilmeli) seçtikten sonra uygulanacak iskonto kısıtlama şekli ve oranı belirlenir, eğer kısıtlama toplam tutarda yapılmak isteniyorsa “ toplam tutar “ seçilir ve maksimum iskonto oranı yazılır
İskonto hareket bazında yapılacaksa; kısıtlama şeklinden hareket bazında seçilir. (1) Kayıtlı stok grupları gelecektir. Bu gruplardan isteğe baglı olarak stok bilgileri bölümünden grubu/alt grubu/ara grubu gibi kriterleri belirleyebiliriz.(2) Son olarak belirlenen cari grubundan herhangi bir cari; belirlediğimiz stok gruplarınının iskontolarından belirlediğimiz iskonto oranının daha fazlasından yararlanamaması için maksimum iskonto oranı yazılır.(3)
Sonuç olarak; tanımladığımız personel yada tüm personellerimiz yukarıda belirlediğimiz cari grubundan herhangi bir carimize belirlenen stok grubundan herhangi bir stoğumuz için maksimum iskonto oranından daha fazla iskonto uygulamayacak , uyguladıgında program uyarı verecektir.Bunu bir örnekle gösterebiliriz; yukarıdaki örneklerimizi baz alarak kullanıcımızla bir fatura kestiğimizde ;
Yukarıdaki örneğimizde de gösterildiği gibi belirlenen iskonto kısıtlama oranlarından daha büyük iskonto girildiğinde program uyarı verecektir. Toplam tutar için maksimum %20,00 belirlemiştik. Hareket bazında ise kırtasiye grubumuza %10,00 belirlemiştik;
Fatura keserken iskonto1 olarak %35,00 iskonto oranı yazdık ve kaydettik kısıtlama aktif olduğu için resimdeki uyarıyı verecektir.Böylece personlemiz belirlenen iskonto oranının dışında iskonto uygulayamayacaktır.
WOLVOX ERP programını birden fazla bilgisayarda kullanıyorsanız, client bilgisayarlarda kullanıcı girişi yapmak için “Kullanıcı Kaydı ve Kullanıcı Yetkilendirme” işlemi için aşağıdaki adımları izleyebilirsiniz.
Ana Bilgisayarda Yapılacaklar:
İlk olarak ana bilgisayarınızda Kontrol Paneli programınızı çalıştırarak kullanıcı kaydı oluşturunuz. Kullanıcı kaydını Kontrol Paneli programı içerisinde“Kullanıcı İşlemleri” menüsünde yer alan“Kullanıcı Kayıt İşlemleri” menüsünden yapabilirsiniz.
Kullanıcı kaydını tamamladıktan sonra “Kullanıcı İşlemleri” menüsünde yer alan “Kullanıcı Yetkilendirme” menüsü yardımı ile Yetkilendirme yapabilirsiniz.
Açılan ekranda kullanıcıya yetki vermek istediğiniz şirketi seçiniz ve alt tarafta yer alan yetkilerden vermek istedğiniz modül yetkilerini işaretleyerek “Yetkileri Kaydet“butonuna basınız.
Hızlı Yetkilendirme menüsü yardımı ile tüm modüller için geçerli olmak koşulu ile ”Ekleme,Silme,Düzenleme” yetkilerini tek seferde verebilir veya daha önce yetki vermiş olduğunuz bir personelin yetkilerini bu personele verebilir ve daha önce yetki verdiğiniz şirketin yetkilerini diğer şirketlerinize verebilirsiniz.
Terminal Yetkileri sayesinden tanımlamış olduğunuz kullanıcılarınızın sadece yetki verdiğiniz bilgisayar üzerinden online olmasını sağlayabilirsiniz.
Terminal Yetkilendirme sayesinde Akınsoft Wolvox ERP programımızı kullanabileceği bilgisayarları seçebilir böylece kullanıcılarınızın yetkisi olmadığı terminal (bilgisayar) de Wolvox programımızı kullanmamasını sağlayabilirsiniz.
CRM Aktivite Yetkilendirme Menüsü yardımı ile de CRM modülü için kullanıcılarınızın işlem yapan başka bir kullanıcıya ait işlemlerin “Görme,Ekleme,Düzenleme ve Silme” yetkilerini verebilirsiniz.
WOLVOX ERP (Ön Muhasebe) programında satış fiyat listesi oluşturma alanını kullanarak belirlediğiniz tarihler arasında, belirlediğiniz stokların, belirlediğiniz satış fiyatları üzerinden işlem görmesini sağlayabilirsiniz. Bu sayede kampanyaya dahil ettiğiniz ürünleri kampanya süresince dilediğiniz fiyattan satabilirsiniz.
Bu özelliği kullanabilmeniz için Stok-2 modülünüzün lisanslı olması gerekmektedir.
KULLANIMI
Gerekli Ayarlar: Bu özelliği kullanabilmeniz için program versiyonunuz minimum 7.11.01 olmalıdır. “Yetkili” menüsünden “Genel Ayarlar” alanına gelerek “Stok Ayarları” sekmesinde yer alan “Genel” başlığına geliniz. “Gelişmiş Satış Fiyatı Sistemini Kullan” seçeneğini işaretleyiniz ve kaydediniz. Bu işaretleme sonrasında “Stok” modülü içerisine “Satış Fiyat Liste Tanımları”, “Satış Fiyat Listesi” ve “Varsayılan Satış Fiyat Listeleri” alanları gelecektir.
Önemli Not: Gelişmiş satış fiyat sistemi aktif olduğunda stok kartları üzerinde satış fiyat giriş alanları pasif olacaktır. Aynı zamanda program içerisinde stok satış fiyatlarının kullanıldığı pek çok alanda seçim yapılması engellenecektir. Bununla ilgili karşılaştırma tablosu aşağıda verilmiştir. İlgili ayarlamalar yapılmadan önce bu uyarıyı dikkate alınız.
Liste Oluşturma İşlemleri:
İlk olarak “Satış Fiyat Liste Tanımları” alanına gelerek fiyat tanımlarının oluşturulması gerekmektedir. Liste oluşturulurken dikkat edeceğiniz nokta listenin aktif olabilmesi için hesap türünün, durumunun (aktif etmek için “Aktif” seçilmelidir.) girilmesidir. Tarih girerek fiyatların belirlediğiniz tarihler arasında geçerli olmasını sağlayabilir ve ya tarih girmeyerek listenin sürekli kullanımını sağlamış olursunuz.
“Cari Bilgileri” alanından belirlediğiniz fiyatları kullandırmak istediğiniz carilerle ilgili tanımlamalar yapmanız gerekmektedir. Dilerseniz tek bir cari seçebilir ya da belli bir grup, ara grup, alt grup, özel kod, ülke ve il seçebilirsiniz. Yapmış olduğunuz bu seçimlerle belirlediğiniz cariler oluşturacağınız listede yer alan fiyatları kullanacaktır.
“Filtreleme” alanından oluşturduğunuz liste içerisinde yer alan stokları filtreleyebilirsiniz. Liste üzerine stok eklemek için sol taraftaki menüyü kullanınız.
Fiyat Listelerinde Çakışma Yaşanmaması İçin;
Oluşturduğunuz fiyat listelerinde ortak özellikleri taşıyan carilerin olması durumunda program “Yetkili” menüsünden “Genel Ayarlar” alanına gelerek “Stok Ayarları” sekmesinde “Genel” başlığı altında belirtilen “Puanlama” alanını baz alacaktır.
Puanlama Sisteminin Çalışma Mantığı:
Puanlama sistemi aynı fiyat listesinde yer alan carilerin, hangi fiyatı kullanacağını belirlemek amacıyla geliştirilmiştir. “Puanlama” başlığı altında yer alan kriterlere rakamsal değerler vererek aynı carilerin farklı fiyat listelerinde seçilmesi durumunda yapılan puanlamaya bağlı olarak yüksek olan kriteri baz almasını sağlamaktadır. Eğer cari koduna göre cari seçilerek fiyat listesi oluşturulmuşsa, diğerleri dikkate alınmayacak, cari koduna göre oluşturulan liste baz alınacaktır.
Örneğin: Ahmet AK isimli carinin Grubu “Genel” ve İli “Ankara” olarak kaydedilmiştir.
Oluşturulan 1. listede cari grubu baz alınmış ve grubu “Genel” olan carilere fiyat tanımlaması yapılmıştır.
Oluşturulan 2. listede cari ili baz alınmış ve ili “Ankara” olan carilere fiyat tanımlaması yapılmıştır.
Ahmet AK isimli cari grubu her iki listede de yer almaktadır. Bu durumda program genel ayarlardaki puanlandırmayı baz alarak carinin hangi listeden faydalanacağını belirlemektedir. Puanlama alanında cari grubu 10 puan iken ili 12 puan olduğuna göre cari iline göre oluşturulan fiyat listesinden faydalanacaktır.
Ancak üçüncü bir liste oluşturulmuş ve oluşturulan bu listede cari kodları baz alınmıştır.
Bu durumda 1. ve 2. liste dikkate alınmayacak, cari koduna göre oluşturulan liste baz alınacaktır. Cari koduna göre oluşturulan listeler, verilen tüm puanların üstünde bir puanlamaya sahiptir.
Tüm ayarlamalara rağmen halen çakışma yaşanıyorsa, “Çakışma Durumunda Seçilecek Fiyat” alanında belirlenen kriter baz alınacaktır.
WOLVOX ERP programında satış fiyat listesi oluşturma alanını kullanarak belirlediğiniz tarihler arasında, belirlediğiniz stokların, belirlediğiniz satış fiyatları üzerinden işlem görmesini sağlayabilirsiniz. Bu sayede kampanyaya dahil ettiğiniz ürünleri kampanya süresince dilediğiniz fiyattan satabilirsiniz.
Satış fiyat listesi oluşturma işlemi için “Yetkili” menüsünden “Tanımlar – Genel Ayarlar” alanına gelerek “Stok Ayarları” sekmesinde yer alan “Genel” başlığına geliniz. “Gelişmiş Satış Fiyatı Sistemini Kullan” seçeneğini işaretleyiniz ve kaydediniz. Bu işaretleme sonrasında “Stok” modülü içerisine “Satış Fiyat Liste Tanımları”, “Satış Fiyat Listesi” ve “Varsayılan Satış Fiyat Listeleri” alanları gelecektir.
Gelişmiş satış fiyat sistemi aktif olduğunda stok kartları üzerinde satış fiyat giriş alanları pasif olacaktır. Aynı zamanda program içerisinde stok satış fiyatlarının kullanıldığı pek çok alanda seçim yapılması engellenecektir.
Liste Adı
Oluşturduğunuz fiyat listesine tanımlayacağınız ad alanıdır.
Hesap
Fiyat listesinde kullanacağının para birimini seçeceğiniz alandır.
Fiyat listesinin geçerli olduğu tarih aralıklarını belirleyebileceğiniz alandır.
Şubeler
Fiyat listesinin hangi şubelerde kullanıla bileceğinin seçildiği alandır.
Özel Kodu
Fiyat listesine özel olarak bir kod ataya bileceğiniz alandır.
Cari Bilgileri
Fiyat listesinin tüm cariler, belli bir cari yada belli cari gruplarına göre aktif olacağını belirleyebileceğiniz alandır.
Gruplandırma
Üst alanda bulunan gruplandırma sekmesi ile fiyat listesinde belirlediğiniz stoklarınızı gruplayabilirsiniz.
Günler
Üst alanda bulunan günler sekmesiyle fiyat listesinin hangi günlerde aktif olacağını belirleyebilirsiniz.
Fiyat Bilgileri
Fiyat bilgileri alanına fiyat tanımı yapacağınız stoklarınızı ister tek tek, ister birden fazla ekleme seçeneği isterseniz stok kartlar listesinden filtreleme yaparak listeleme yaptığınız stokları aktarabilirsiniz.
Stoklarınızı aktardıktan sonra fiyatlarını ve birimlerini tanımlayarak fiyat listesini oluşturabilirsiniz.
Fiyat listesini isterseniz fiyat bilgileri alanının yan tarafında bulunan menüdeki “Excel den aktar” butonu ile Excel de oluşturmuş olduğunuz fiyat listesini aktarabilirsiniz.
Fiyat listesini isterseniz fiyat bilgileri alanının yan tarafında bulunan menüdeki “başka bir fiyat listesinden aktar” butonu ile daha önce oluşturulmuş başka bir listeden aktarım yapabilirsiniz.
Fiyat listesindeki fiyatları toplu halde değiştirmek için yan menüde bulunan “Fiyat Değiştir” butonunu kullanarak belli bir oranda fiyat arttırıp azaltabilir yada yuvarlama yapabilirsiniz.
Satış fiyat listesi oluşturma işlemleri konusunda ayrıntılı bilgi için tıklayınız.
Kısıtlama tanımlarını sadece belirlediğiniz carilere ve belirlediğiniz stoklar bazında uygulayabilirsiniz.
Gelişmiş iskonto sistemi kullanmak istiyorsanız, detaylı bilgi almak içintıklayınız.
Personel
Kısıtlama tanımını oluşturacağınız personeli seçim yapabileceğiniz alandır.
Kısıtlama Şekli
Toplam tutar ve hareket bazında kısıtlama oluşturabilirsiniz. İlgili seçimi bu alandan yapabilirsiniz.
Cari Bilgileri
İskonto kısıtlaması oluşturacağınız cariyi belirleyebilirsiniz. Eğer yaptığınız tanımlamanın tüm carilerde geçerli olmasını istiyorsanız, bu alandan herhangi bir seçim yapmanıza gerek yoktur.
Toplam Tutar / Maksimum İskonto Oranı
Toplam tutar seçimini yapmanız durumunda seçim yaptığınız cariye ait iskonto uygularken sistem fatura, irsaliye vb modüllerde hareketlerin iskonto ortalamasını baz alarak ortalama rakam burada belirttiğiniz maksimum rakamı geçmiyorsa iskonto yapılmasına izin verecektir. Örneğin faturanızda 2 kalem ürün varsa ve bir kaleme %10, diğer kaleme %35 iskonto uygulamışsanız iskonto ortalaması % 22,5 olacaktır.
Hareket Bazında / Stok Bilgileri
Her stok kalemi için maksimum belirttiğiniz oranda iskonto uygulanır.
Stok Bilgileri
Hangi stoğa maksimum yüzde kaç iskonto yapılabileceğini bu alandan stoklarınızı listeye ekleyerek belirleyebilirsiniz. Dilerseniz grup, ara grup, alt gurup, marka ve modele göre de iskonto kısıtlamaları oluşturabilirsiniz. Bunun için gruplanacak alanlar kısmından kullanmak istediğinizi seçim yapabilirsiniz.
WOLVOX ERP programını birden fazla bilgisayarda kullanıyorsanız, client bilgisayarlarda kullanıcı girişi yapmak için “Kullanıcı Kaydı ve Kullanıcı Yetkilendirme” işlemi için aşağıdaki adımları izleyebilirsiniz.
Ana Bilgisayarda Yapılacaklar:
İlk olarak ana bilgisayarınızda Kontrol Paneli programınızı çalıştırarak kullanıcı kaydı oluşturunuz. Kullanıcı kaydını Kontrol Paneli programı içerisinde“Kullanıcı İşlemleri” menüsünde yer alan“Kullanıcı Kayıt İşlemleri” menüsünden yapabilirsiniz.
Kullanıcı kaydını tamamladıktan sonra “Kullanıcı İşlemleri” menüsünde yer alan “Kullanıcı Yetkilendirme” menüsü yardımı ile Yetkilendirme yapabilirsiniz.
Açılan ekranda kullanıcıya yetki vermek istediğiniz şirketi seçiniz ve alt tarafta yer alan yetkilerden vermek istedğiniz modül yetkilerini işaretleyerek “Yetkileri Kaydet“butonuna basınız.
Hızlı Yetkilendirme menüsü yardımı ile tüm modüller için geçerli olmak koşulu ile ”Ekleme,Silme,Düzenleme” yetkilerini tek seferde verebilir veya daha önce yetki vermiş olduğunuz bir personelin yetkilerini bu personele verebilir ve daha önce yetki verdiğiniz şirketin yetkilerini diğer şirketlerinize verebilirsiniz.
Terminal Yetkileri sayesinden tanımlamış olduğunuz kullanıcılarınızın sadece yetki verdiğiniz bilgisayar üzerinden online olmasını sağlayabilirsiniz.
Terminal Yetkilendirme sayesinde Akınsoft Wolvox ERP programımızı kullanabileceği bilgisayarları seçebilir böylece kullanıcılarınızın yetkisi olmadığı terminal (bilgisayar) de Wolvox programımızı kullanmamasını sağlayabilirsiniz.
CRM Aktivite Yetkilendirme Menüsü yardımı ile de CRM modülü için kullanıcılarınızın işlem yapan başka bir kullanıcıya ait işlemlerin “Görme,Ekleme,Düzenleme ve Silme” yetkilerini verebilirsiniz.
WOLVOX PROGRAMLARINDA TÜM RAPORLAR İÇİN KULLANIMDAKİ ORTAK ÖZELLİKLER
Wolvox programları genelindeki tüm raporların kullanımında ortak olan bazı özellikler bulunmaktadır. Bu özellikler aşağıda belirtilmiştir.
Kriter Sayfaları:
Rapor pencerelerinde sol kısımda, alınacak rapor için kriterlerin girilebileceği sayfalar ve alanlar bulunmaktadır. Bu kısımdaki sayfaların açıklamaları aşağıdaki tabloda gösterilmiştir:
Hareket
Bu sayfada, raporda gösterilecek bilgilerin süzme işlemine tabi tutularak raporlanması istendiğinde kriter olarak girilebilecek alanlar bulunmaktadır. Hesap bilgilerinin gösterileceği bir raporda raporlanacak hesaba ait; Bilg.Kodu, Hesap Kodu, Hesap Adı, Açıklama, Evrak No vb. alanlar bulunmaktadır. Bu alanların birine ya da birkaçına kriter girildiğinde rapor bu kriterlere göre filtrelenecektir. Klavyedeki eşdeğeri: Alt + H
Aralıklar
Bu sayfada, alınacak rapor için belli aralık kriterleri girilebilmektedir. Rapor, kriter alanında ilk ve ikinci kutulara girilen aralıkta bulunan kayıtları (ilk ve ikinci kutulardaki değerlere uyanlar dahil) filtreleyecektir. Hesap bilgilerinin gösterileceği bir raporda Evrak Tarihi vb. alanlar bulunmaktadır. Bu alanlara başlangıç ve bitiş tarihleri girildiğinde rapor bu kriterlere uyan tarih aralığındaki kayıtlara göre filtrelenecektir. Klavyedeki eşdeğeri: Alt + R
Sıralama
Bu sayfada, raporda listelenecek kayıtların belirtilecek kriterlere göre sıralı olarak gösterilmesi için alanlar bulunmaktadır. Bu sayfada seçilecek sıralama kriterlerinin öncelik sırasına göre listelenen kayıtlar sıralı şekilde gösterilecektir. Kriter alanlarının sağındaki “Ters” kutusu işaretlendiğinde kayıtlar, ilgili kritere göre tersten sıralı gösterilecektir. Klavyedeki eşdeğeri: Alt + S
Rapor pencerelerinde sol alt kısımda bulunan butonların işlevleri aşağıdaki tabloda belirtilmiştir:
Filtrele
Raporun görüntülenebilmesi için bu butona tıklanması gerekmektedir. Bu butona tıklandığında kriter alanlarında belirtilmiş değerlere göre rapor sağdaki grid tablo kısmında listelenecektir. Klavyedeki eşdeğeri: F2
Temizle
Bu butona tıklandığında, tüm kriter alanlarına girilmiş olan değerler silinerek kriterler varsayılan değerlerine döndürülecektir. Klavyedeki eşdeğeri: F3
Üst Butonlar:
Rapor pencerelerinde sağ üst kısımda bulunan butonların işlevleri aşağıdaki tabloda belirtilmiştir.
Hareketi Aç
Bu butona tıklandığında grid tablo kısmında seçili olan satıra ait kayıt penceresi açılacaktır. Klavyedeki eşdeğeri: Enter
Yazdır
Bu butona tıklandığında açılan menüden yazdırma ya da önizleme işlemi yapılabilir. Rapor e-mail olarak gönderilebilir, şablon tasarımı açılarak düzenlenebilir, yazdırılacak yazıcı seçilerek ayar sabitlenebilir. Klavyedeki eşdeğeri: F4
Kısayollar
Bu butona tıklandığında açılan pencerede raporda kullanılabilecek klavye kısayolları görülebilir ve özelleştirilebilir.
Kapat
Bu butona tıklandığında rapor penceresi kapatılabilir. Klavyedeki eşdeğeri: Esc
Sağ Tuş Menüsü:
Raporlarda grid tablo satırlarının üzerine sağ tuşuyla tıklandığında açılan menüden çeşitli işlemler yapmak mümkündür. Bu işlemler için seçenekler aşağıdaki tabloda anlatılmıştır.
Özelleştir
Bu seçeneğe tıklandığında açılan “Tablo Özelleştirme” penceresinden raporda yer alan sütunların görünürlük durumu, sıralaması, rengi ve fontu ayarlanabilir. Grid tablodaki sütunların genişliğini arttırmak ya da azaltmak için fare imleci sütun başlıklarının sağ kenarına getirilip sürükle bırak yöntemiyle sağa ya da sola kaydırılabilir. Rapor satırları, yatay kaydırma çubuğu kullanılarak sağa kaydırıldığında sol kısımda sabit kalması istenen sütunların sayısı “Sabit Sütun Sayısı” alanında belirtilebilir. Bu pencerede yapılan ayarların kalıcı olması için yine sağ tuş “Tablo Yerleşimi” alt menüsünde yer alan “Tablo Yerleşimini Kaydet” seçeneğine tıklanmalıdır. Herhangi bir nedenle bozulan tablo yerleşiminin kayıtlı durumuna döndürülmesi için “Kayıtlı Tablo Yerleşimini Yükle” seçeneğine tıklanmalıdır. Tablo yerleşiminin varsayılan durumuna döndürülmesi için “Orjinal Tablo Yerleşimini Yükle” seçeneğine tıklanabilir.
Aktar
Bu kısımda, filtrelenmiş olan rapor, çeşitli biçimlerde dışarıya aktarılabilmektedir. Fare imleci, bu seçeneğin üzerine getirildiğinde açılan alt menüdeki seçeneklerin işlevleri şu şekildedir:Excel’e Aktar: Bu seçeneğe tıklandığında listelenmiş olan rapor, basit biçiminde Microsoft Excel programına aktarılacaktır.Open Office Aktar: Bu seçeneğe tıklandığında listelenmiş olan rapor, Open Office Calc programına aktarılacaktır.Excel’e Formatlı Aktar: Bu seçeneğe tıklandığında listelenmiş olan rapor, ekranda göründüğü biçiminde Microsoft Excel programına aktarılacaktır.HTML’ye Aktar: Bu seçeneğe tıklandığında listelenmiş olan rapor, HTML belgesine aktarılıp ilişkili tarayıcı programda açılarak görüntülenecektir.XML’e Aktar: Bu seçeneğe tıklandığında listelenmiş olan rapor, XML belgesine aktarılıp ilişkili uygulama programında açılarak görüntülenecektir.
Grafik Raporu
Bu kısımda, filtrelenmiş olan rapordaki veriler kullanılarak grafiksel görünümde rapor oluşturulabilmektedir. Bu kısmın kullanılabilmesi için öncelikle grafik raporu tanımı yapılmalıdır. Fare imleci, bu seçeneğin üzerine getirildiğinde açılan alt menüdeki seçeneklerin işlevleri şu şekildedir:Yeni Grafik Raporu Ekle: Bu seçeneğe tıklanarak yeni bir grafik raporu tanımlanabilir. Bu seçeneğe tıklandığında açılan pencerede alttaki “Kayıt Ekle” butonuna tıklanıp tanımlanacak raporun adı yazılarak veri alanları seçilebilir. Grafik Raporu Önizleme: Bu seçeneğe tıklanarak tanımlı olan grafik raporlarından seçim yapılıp rapor görüntülenebilir. Kayıtlı Grafik Raporu Tasarla: Bu seçeneğe tıklanarak tanımlı olan grafik raporlarında düzenleme yapılabilir. Grafik Raporu Sil: Bu seçeneğe tıklanarak tanımlı olan grafik raporları silinebilir.
Seçili Çıktı
Bu seçeneğe tıklandığında açılan pencerede, rapordaki mevcut alanlardan, istenilen alanlar seçilerek rapor önizleme yapılabilir ya da yazıcı çıktısı alınabilir. Önizlemede yer alacak olan alanların uzunlukları, veritabanında belirlenmiş olan uzunluklarda görünecektir.
Tam Ekran
Bu seçeneğe tıklandığında listelenmiş olan raporun grid tablo kısmı, tam ekran olarak görünecektir. Sol alttaki “Otomatik yenileme süresi” alanına bir değer girildiğinde program o süre sonunda ekrandaki bilgileri yeniden filtreleyecektir. Sağ alttaki + ve – butonlarına tıklanarak satırlar büyültülebilir ya da küçültülebilir.
Filtre Özelleştirme:
Kriter alanlarında belirtilen kriterlere göre daha esnek şekilde raporlama yapılabilmesi amacıyla filtre özelleştirme işlemi yapılabilmektedir. Bu işlem, kriter alanlarına girilen değerlerin karşılaştırma koşullarında farklılık oluşturarak istenilen bilgilere daha kolay erişim imkanı sunmaktadır. Bu işlem için klavye imleci ilgili kriter alanında iken klavyeden (F7) tuşuna basılmalıdır. Bu tuşa basıldığında “Filtre Düzenleme” penceresi açılacaktır.
Bu pencerede “Karşılaştırma” listesinden istenilen seçenek seçilerek (Tamam) butonuna tıklanmalıdır. Program, etkin kriter alanına yazılan kriteri bu listeden seçilen koşula göre değerlendirecektir. Bu listedeki seçeneklerin anlamları aşağıdaki listede belirtilmiştir:
=
Metin ve sayısal alanlarda, belirtilen kritere birebir eşit olan kayıtları filtreler.
<
Sayısal alanlarda, belirtilen kriterden küçük olan kayıtları filtreler.
>
Sayısal alanlarda, belirtilen kriterden büyük olan kayıtları filtreler.
<>
Metin ve sayısal alanlarda, belirtilen kriterden farklı olan kayıtları filtreler.
<=
Sayısal alanlarda, belirtilen kriterden küçük ve eşit olan kayıtları filtreler.
>=
Sayısal alanlarda, belirtilen kriterden büyük ve eşit olan kayıtları filtreler.
LIKE %
Metin alanlarda, belirtilen kriter ile başlayan kayıtları filtreler.
NOT LIKE %
Metin alanlarda, belirtilen kriter ile başlamayan kayıtları filtreler.
LIKE %%
Metin alanlarda, belirtilen kriter, herhangi bir konumunda (başında, içerisinde ya da sonunda) yer alan kayıtları filtreler.
NOT LIKE %%
Metin alanlarda, belirtilen kriter, herhangi bir konumunda yer almayan kayıtları filtreler.
IS NULL
Metin ve sayısal alanlarda, belirtilen alana, herhangi bir değer girilmemiş (boş) kayıtları filtreler.
IS NOT NULL
Metin ve sayısal alanlarda, belirtilen alana, herhangi bir değer girilmiş (boş olmayan) kayıtları filtreler.
NULL AND EMPTY
Metin alanlarda, belirtilen alana herhangi bir değer girilmemiş ve içeriği silinmiş kayıtları filtreler.
NULL AND ZERO
Sayısal alanlarda, belirtilen alanı, değer içermeyen ve sıfır olan kayıtları filtreler.
“Ayıraç” alanından seçilen karakter ( , = – * . ), birden fazla kriter girilmesi durumunda her bir kriteri ayırmak amacıyla aralarına eklenebilir. Filtreleme işleminde sorun olmaması için bu karakterlerin ilgili alan içeriğindeki değerde kullanılmamış olması gereklidir.
“Joker Karakter Sistemi”, veri alanlarında özellikle de noktalı Türkçe harflerin (ç,ğ,i,ö,ş,ü) kullanıldığı durumlarda aynı harflerin kayıtlarda noktasız da yazılmış (c,g,ı,o,s,u) olabilmesi ihtimaline karşılık filtrelemelerde istenilen sonuçlara ulaşılabilmesini sağlamaktadır. Çalışma şekli konusunda detaylı bilgi almak için tıklayınız.
Filtreleme Seçeneklerini Kaydetme:
Sık alınan raporlara girilen kriterlerin her raporlama esnasında tekrar yazılmasını önlemek amacıyla girilen kriterler kaydedilebilir ve sonraki bir zamanda tekrar bu kriterlere göre rapor alınabilir. Kriterleri kaydetmek için kriter değerleri ilgili alanlara girildikten sonra rapor penceresinin sağ alt köşesindeki “Filtreleme seçenekleri” butonuna tıklanıp “Filtreleme kriterlerini kaydet” kısmından “Yeni kriter” seçeneğine tıklanmalıdır. Açılan pencerede kritere bir ad verilerek “Tamam” butonuna tıklanmalıdır. Sonraki bir zamanda rapor penceresine girilip yine aynı kısımdaki “Filtreleme kriteri yükle” seçeneğinden ilgili kayıta tıklanarak kriterler çağrılabilir. Tarih alanlarında günün tarihini kaydetmek için, 11.11.1111 şeklinde giriş yapılmalıdır. Kaydedilmiş kriter kaydını silmek için yine aynı kısımdaki “Filtreleme kriteri sil” seçeneği kullanılabilir.